Seguiment segona meitat de gener

Envia una resposta


Aquesta pregunta és un mitjà per evitar la tramesa automatitzada de formularis per part dels robots de brossa.
Emoticones
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

El BBCode està ACTIU
[img] està ACTIU
[flash] està INACTIU
[url] està ACTIU
Les emoticones estan ACTIVES

Revisió del tema
   

Amplia la vista Revisió del tema: Seguiment segona meitat de gener

Seguiment segona meitat de gener

Autor: Pileus » dj. feb. 07, 2019 7:15 pm

Una mostra del poc efectiu que ha estat el mes de gener el trobem amb el mapa d'anomalia d'irradiació solar del Servei Meteorològic de Catalunya. Especialment al litoral i prelitoral ha estat en torn al 10 i 20%, mentre que a l'extrem sud s'ha arribat a superar el 25% d'anomalia. Només es salven comarques de Lleida degut a la boira i punts del Pirineu pel pas de diversos fronts que han lliscat i afectat aquesta àrea, sobretot a l'extrem nord-occidental.

Anomalia d'irradiació solar del gener
Anomalia d'irradiació solar del gener
Anomalia_IRR_gener_2019.png (93.63 KiB) Visualitzat 2393 cops

Un mes molt heterogeni a nivell termomètric, amb valors per sota la mitjana climàtica a molts llocs, però també per sobre a altres indrets. Ara bé, els últims dies he pogut llegir a través de les xarxes socials el concepte de 'fals fed'. Totalment d'acord. Només hem tingut 2/3 entrades fredes de poca intensitat i de curta durada (depenent la zona) i altres registres baixos propiciats per forts anticiclons (inversions tèrmiques sovint molt marcades) i nits amb absència de nuvolositat.

Precisament, el predomini anticiclonic i la presència durant setmanes d'una situació de zonal han contribuït a un gener massa sec o fins i tot extremadament sec a molts indrets de Catalunya tret del Pirineu i punts del Prepirineu.

L'any passat, a aquestes alçades, ja portàvem a molts llocs més de 100 litres respecte enguany. Ara bé, parlant abans de conceptes de 'fals', en aquest cas seria una comparació "falsa" o si més no una comparativa poc realista, ja que no solament portem un mes d'aquest 2019, sinó que, a més, l'any passat va ser excepcional i extremadament humit, fet incomparable amb molts anys.

Salutacions.

Seguiment segona meitat de gener

Autor: TimothyWendy » dj. gen. 31, 2019 3:08 am

Es hora de comencar a fer seguiment de l'any 2017, i comencam amb el mes de gener.

Neu i aigua per tots

Re: Seguiment segona meitat de gener

Autor: Pileus » dl. gen. 21, 2019 1:21 am

Bona nit,

Cada cop es va definint millor la situació de cara als propers dies (slavant el fet de què sempre hi poden haver petits canvis "in extremis" sobretot en situacions sinòptiques com la que se'ns ve a sobre).

Sembla que el centre d'acció de la baixa es quedarà al Golf de Gènova, la culplable que contribueix a la important nortada que tindrem a les nostres latituds, molt marcada al Pirineu, especialment a la cara nord i reforçada per l'augment del flux del Jet Stream (figura 1).

Aquesta circumstància pot afavorir a què la neu pugui anar més enllà de l'àrea pirinenca i arribar, fins i tot, a indrets de la Catalunya Central. Més enllà d'aquests factors l'aire fred i els baixos nivells de geopotencial permetran la suficiència tèrmica de veure neu en cotes baixes. A la figura 2 es pot veure com hi ha possibilitats importants de què, pugui nevar molt més avall, més enllà del gran tou de neu que rebrà el Pirineu i també el Prepirineu.

A la figura 3 es mostren els acumulats de neu previstos pel model no hidrostàtic ICON. Més d'1 metre a pràcticament tot el Pirineu, i malgrat indicar uns 3-5 cm al Prepirineu, personalment crec que seran molt més abundants, poden superar en alguns casos els 20 cm. Tanmateix, com comentava abans, tot i que aquest model no ho indica, segurament fora de l'àmbit septentrional es puguin acumular com a molt entre 1 i 2 cm.

Salutacions!
Fitxers adjunts
gfs-5-66.png
Figura 1. Jet Stream a 300 hPa.
(43.03 KiB) S’ha baixat 13 vegades
63-574SP.gif
Figura 2. Pluja i neu.
(46.68 KiB) S’ha baixat 13 vegades
iconeu_sp1-45-120-0.png
Figura 3. Acumulació de neu fins divendres.
(51.84 KiB) S’ha baixat 13 vegades

Seguiment segona meitat de gener

Autor: Pileus » ds. gen. 19, 2019 12:23 am

Bona nit,

Cada cop sembla més clar que de cara a la setmana que ve el que tindrem serà una senyora nevada al Pirineu i fins i tot en algunes zones del Prepirineu. A la resta molt de fred (òbviament) però també molt de vent. Compte amb el Windchill.

gfs-0-138.png
Geop. a 500 hPa i pressió a nivell de mar.
(41.81 KiB) S’ha baixat 26 vegades

D'acord amb els diversos models, en aquest cas indico el GFS, el fort flux de vents del nord perpendiculars a la serralada alpina afavorirà la formació de la baixa cap al golf de Gènova, aproximadament. Aquesta ubicació ens portarà una nortada important. Tanmateix, la progressiva i constant entrada freda eixamplarà la vaguada (molt ben definida a través de les isohipses), la qual alimentarà i aprofundirà encara més la borrasca d'Itàlia.

gfs-1-138.png
Temperatures a 850 hPa.
(43.08 KiB) S’ha baixat 26 vegades

No ens ha de sorprende que justament en aquella zona les isotermes siguin "més altes", ja que la pròpia baixa impulsarà vents menys freds de la Mediterrània. En tot cas, els geopotencials seran destacablament molt baixos, per tant, neu assegurada a diversos indrets a cota 0.

Ara bé, encara queden dies i resten moltes sortides modelístiques, incloses els mesoescalaras, encara que, a dia d'avui, només farien goig pel Pirineu. Fins diumenge encara hi ha algun raig d'esperança. Tot el que vigui en actualitzacions a partir de més enllà de diumenge serà gairebé definitiu. Només una situació de retrògrada ens podria fer girar la truita, però no sembla que l'Açorià estigui per la feina.

Per acabar, un parell d'apunts més. Situació interessant entre dimarts i dimecres amb possibilitat de nevades a cotes relativament baixes, sobretot cap el NE. S'anirà veient, tot i que duraria poc aquesta situació en concret.

En segon i últim lloc, independentment del que passi la setmana vinent, sembla que seguirem tenint entrades fredes i situacions interessants a seguir. Queda un món però podríem entrar en una dinàmica de fred que ens pot donar joc més endavant. Encara tenim hivern per endavant.

Salut!

Torna a l’inici