Seguiment segona meitat de febrer

Pileus
Entrades: 6
Membre des de: dv. gen. 18, 2019 10:20 pm

Seguiment segona meitat de febrer

Entrada Autor: Pileus » dl. feb. 18, 2019 11:22 pm

Bona nit.

Bé... seguiment de la segona meitat de febrer per posar quelcom. A dia d'avui no hi ha una tendència clara a la vista que denoti un canvi de patró, ni tampoc inestabilitat esporàdica. De moment ens hem de conformar amb temperatures mínimes dignes d'hivern (encara que no deixa de ser un fred fals d'inversió tèrmica que no pas per entrades fredes) i màximes que en molts indrets són de primavera. I compte que el cap de setmana sí podrien arribar a ser d'autèntica primavera!!! Estem al febrer... :lol: :lol:

I com tenim el tant temut Niño? Com molt bé expliquen alguns estudis, hi ha correlacions entre valors alts del Niño i una posterior sequera a la Mediterrània Occidental. Veurem si ho acabem patint.

Anomalia_tempe_maritima.jpg
Figura 1. Anomalia de la temperatura dels oceans respecte la mitjana climàtica.
Anomalia_tempe_maritima.jpg (91.29 KiB) Visualitzat 712 cops

Aquest mapa mostra la diferencia actual de la temperatura dels oceans respecte la mitjana del trienni 1971-2000. Més enllà de l'anomalia positiva típica de les latituds tropicals, destaca l'escalfament produït al Pacífic. Un síntoma que evidencia un futur augment de la magnitud del Niño és l'escalfament de l'aigua a uns centenars de km de la costa de Xile. El dipol d'acció que condiciona diversos patrons dels dos extrems del Pacífic s'està reconfigurant, afavorint un establiment més continuat de les altes pressions al Pacífic Oriental, afeblint la corrent freda de Van Humboldt (davant les costes de Xile), alterant la seva circulació i consolidant-la al sentit contrari, fent anar la corrent de nord a sud amb el conseqüent escalfament de l'aigua.

Evolucio_ENSO.jpg
Figura 2. Evolució anterior i prevista del Niño.
Evolucio_ENSO.jpg (50.37 KiB) Visualitzat 712 cops

En aquesta gràfica s'observa la tendència anterior i posterior prevista de les intensitats del Niño a partir dels diferents escenaris ensemblistics. Tot i que la mitjana d'aquests pronostíquen, a dates d'avui, uns valors relativament moderats entorn a un índex d'1, alguns escenaris auguren índexs importants propers a 2. Aquesta circumstància implica un reforçament de les altes pressions a l'est del Pacífic, un major increment de la temperatura a l'oceà i un augment de la inestabilitat a l'altra extrem.

Per a nosaltres, en el pitjor dels casos es traduiria en un context de sequera per als propers mesos. Compte amb això!!!! No vull dir que a partir d'ara tinguem una dinàmica de mesos sense ploure i aciumulació de dèficit hídric. Nos us espanteu. Anem a pams amb aquest fet:

- Com he dit, és un possible escenari. Primer que es confirmi, i segon, que sigui o no contundent.
- Entrar en un context de sequera no ha de significar no veure aigua. Podem tenir episodis de pluja, fins i tot alguns d'importants, encara que la freqüència d'aquests seria menor.
- De moment, no hem de patir per la nostra superfície. El subsòl, de moment, no necessita gaire aigua. Els aqüifers (en general) estan ben abastits d'aigua i els embassaments tenen molta aigua. Només alguns camps de conreu comencen a patir l'absència d'aigua durant les darreres setmanes.

Buff!!! Déu n'hi do el totxo que he posat aquí. Sort que el panorama està avorit :D :P

Veurem que acaba passant properament. De moment, hem passat d'un 2018 excepcional amb un hivern excepcional a un 2019 molt i molt pèssim, i de moment a qui li toca el rebre és, precíssament, a l'hivern.

Salut i méteo!!!